Hyppää sisältöön

Jatko-opinnot

Osalle nuorista on selvää jo varhaisessa vaiheessa, mitä he haluavat työkseen tehdä ja tähtäävät sitä kohti määrätietoisesti. On kuitenkin hyvin yleistä, että tulevaisuudensuunnitelmat kirkastuvat vasta myöhemmin. Toisella asteella pohditaan paljon, mihin suuntaan sen jälkeen lähdetään. Vaihtoehtoja on runsaasti ja kannattaakin miettiä, mitkä ovat omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita. 

Sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen tutkinnon suorittaneilla on kelpoisuus hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. 

Ammattikorkeakoulu (AMK): ammattikorkeakouluun.fi -sivuille on kerätty kattavasti kaikki tutkintomahdollisuudet, sekä tietoa siitä, millaisiin työtehtäviin tutkinto valmistaa. Tietoa amk-opinnoista löytyy myös opintopolku.fi -sivuilta. 

Ylempi ammattikorkeakoulu (YAMK): Ylempi amk-tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. YAMK-tutkintoa suorittamaan voi hakea sen jälkeen, kun on suorittanut AMK-tutkinnon ja hankkinut työelämäkokemusta muutaman vuoden ajan. YAMK-tutkinnoista ja vaatimuksista löytyy lisätietoja ammattikorkeakoulujen omilta sivuilta. 

Yliopisto: Opintopolku.fi -sivuilta löytyy tietoa yliopistoista ja niiden koulutustarjonnasta. 

three muslim girls students with backbags and books  smiling