Hyppää sisältöön

Kunnia

Kunniaan liittyvä väkivalta kohdistuu useimmiten tyttöihin ja naisiin ja sitä esiintyy useimmiten yhteisöissä, joissa koko perheen tai jopa koko suvun kunnia määritellään yksilöiden käytöksen ja siveellisyyden kautta. Jos yksilö toimii odotusten tai oletusten vastaisesti, sen koetaan tuovan häpeää koko suvulle. Tätä pyritään estämään kontrolloimalla ja rankaisemalla. Samalla estetään yksilöä olemasta sellainen kuin hän on – hän ei kelpaa omana itsenään. 

Suomessa yksilöillä on oikeus päättää omista asioistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen päättää itse mm. siitä, mitä opiskelee, mitä töitä tekee, miten pukeutuu, missä asuu, kenen kanssa viettää aikaa ja kenen kanssa jakaa elämänsä. Jos nuoren ja vanhemman näkemykset eroavat, se aiheuttaa ristiriitoja ja aina näitä ristiriitoja ei pystytä selvittämään itse. Apua ja tietoa saa mm. Loisto setlementti ry:n Soputyöstä ja Irakin naiset ry:n Sumer-hankkeesta.

Kotona Suomessa –hanke on tuottanut videon kunniaan liittyvästä väkivallasta. Video on nähtävillä monella eri kielellä, alla somalin ja arabiankieliset videot.