Hyppää sisältöön

Fyysisen terveyden tukeminen

Fyysinen terveys on kehon hyvinvointia. Kun keho voi hyvin, jaksaa paremmin. Fyysistä terveyttä edistävät mm. monipuolinen liikkuminen, terveellinen ruokavalio ja riittävä lepo.  

Pienilläkin valinnoilla arjessa voi olla merkitystä. Esimerkiksi voi valita portaat hissin sijaan tai kävelyn autolla liikkumisen sijaan. Lisäksi voi tehdä jumppaliikkeitä samalla, kun lapsi leikkii vieressä. Jo puoli tuntia arkiliikuntaa päivässä auttaa pitämään kuntoa yllä.  

Terveellinen ruokavalio vaikuttaa fyysiseen terveyteen huomattavasti, esim. sairauksien vastustuskyky, pirteys ja jaksaminen, sekä painonhallinta. Terveellinen ruokavalio on monipuolinen ja siihen kuuluu paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi kasviöljyjä, kalaa, pähkinöitä ja siemeniä. Turhaa sokeria kannattaa välttää arjessa.  

Uni ja lepo on tärkeää, silloin keho palautuu rasituksesta ja väsymyksestä. Nukkuminen ylläpitää vastustuskykyä ja ehkäisee sairauksia. Perheessä kannattaa miettiä nukkumisjärjestelyt niin, että kaikki saavat nukuttua mahdollisimman hyvin. Joskus tämä voi tarkoittaa ns. perhepetiä, eli vauva/lapsi nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä ja joskus tämä voi tarkoittaa sitä, että vanhemmat nukkuvat eri huoneissa. Toisinaan toinen vanhempi nukkuu vauvan kanssa yhdessä huoneessa ja toinen vanhempi isomman lapsen huoneessa patjalla, ja joskus koko perhe nukkuu samassa huoneessa. Jokainen perhe miettii itse oman perheensä kannalta parhaan ratkaisun.