Hyppää sisältöön

Raskaus ja synnytys

Raskaus on jännittävää aikaa ja iloista odotusta, mutta toisinaan se herättää myös pelkoa ja epävarmuutta. Kaikista tunteista kannattaa puhua neuvolassa, sillä moniin asioihin on saatavilla apua.  

Niitty-hanke on kerännyt YouTube-kanavalleen maahanmuuttajaperheille suunnattuja monikielisiä videoita mm. synnytysvalmennuksesta, synnytyspelosta, imetyksestä, synnytyksestä toipumisesta, vastasyntyneen vauvan hoidosta ja liikunnasta raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen. 

Raskauspahoinvointi on inhottava vaiva, jota valitettavasti esiintyy hyvin monella. Se menee kuitenkin useimmiten ohi alkuraskauden jälkeen. Hypermeesi on raskausaikana esiintyvää erittäin voimakasta pahoinvointia ja oksentelua. Hypermeesin vuoksi joutuu usein sairaalahoitoon saamaan nesteytystä. Hypermeesi ry:n sivuilta löytyy lisätietoa aiheesta. 

Imetyksestä on saatavilla tietoa monikielisesti Imetyksen tuki ry:n sivuilta. Suora linkki somalinkieliseen sivuun ja arabiankieliseen sivuun.

Jos olet läpikäynyt FGM:n, kerro siitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa terveydenhoitajallesi. Avausleikkaus on mahdollinen ja se on hyvä tehdä ennen synnytyksen käynnistymistä komplikaatioiden välttämiseksi. Amal ry ja VIGOR-hanke ovat tuottaneet esitteitä avausleikkauksesta ja korjausleikkauksesta.