Kasvaminen kahden kulttuurin välissä
Kahden kulttuurin välissä kasvaminen voi olla ristiriitaista ja kuluttavaa, mutta toisaalta se voi olla myös rikkaus. Lapsi/nuori voi kokea paineita, jos oman perheen tai yhteisön odotukset eroavat yhteiskunnan odotuksista. Onko lapsella/nuorella oman perheen tuki siihen, että hän voi kokea itsensä myös suomalaiseksi ja omaksua myös suomalaisia tapoja? Saako lapsi/nuori ympäristöltään tukea omalle identiteetilleen?
Lapsen ja nuoren identiteetin muodostumisen kannalta on tärkeää, että hän tuntee kuuluvansa johonkin. Jos kokee olevansa vääränlainen ja kokee jatkuvaa ulkopuolisuuden tunnetta, voi siitä seurata ikäviä lieveilmiöitä, kuten rikollisuutta, jengiytymistä, päihteiden käyttöä tai radikalisoitumista.
Stand up –koomikko Fathi Ahmed kertoo podcastissa, millaista on ollut kasvaa kahden kulttuurin välissä: https://areena.yle.fi/podcastit/1-62771596
Maailma.net-sivuston artikkelissa mm. Suomensomalialainen Amina Mohamed kertoo kahden kulttuurin identiteetistä ja oman paikan löytämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) videossa kahden kulttuurin välissä kasvaneet kertovat omista kokemuksistaan kahden kulttuurin välissä kasvamisessa, sekä siitä, miten vanhemmat voivat tukea lasta tässä tilanteessa (videoon on saatavilla tekstitykset mm. suomeksi, arabiaksi ja englanniksi):