Mielen hyvinvointi
Tässä kerromme mielen hyvinvoinnista ja haasteista – mielenterveydestä.
Ihminen on kokonaisuus. Ihmisen mieli on yksi osa hyvinvointia – voidaan puhua mielenterveydestä. Ihmisen hyvinvoinnin osia ovat mieli, keho ja sielu, ja näihin vaikuttavat monet ihmisen sisäiset tekijät sekä ympäristön tekijät. Kun ihmisen mieli voi hyvin, arjen pyörittäminen on usein helpompaa, jaksaa tehdä myös uusia asioita, ja maailma näyttää valoisalta. Ajatukset ovat suurimmaksi osaksi selkeitä, päätösten tekeminen ja ratkaisuiden löytäminen onnistuvat. Elämä tuntuu tasapainoiselta ja pystyy hallitsemaan omia tunteita. Uskoo, että jokaisella hyvällä ja huonolla kokemuksella on tarkoitus. Tulevaisuudessa on valoa ja menneisyyden vaikeat kokemukset eivät aiheuta kuormita liikaa.
Kuka tahansa voi kohdata jossain vaiheessa elämäänsä vaikeita tilanteita, tapahtumia tai kokemuksia, jotka voivat vaikuttaa mielen hyvinvointiin tai olo tulee todella väsyneeksi. On tärkeää tietää, miten omasta mielestä voi pitää huolta. Mielen hyvinvointiin liittyy esimerkiksi omien ajatusten valitseminen ja asioiden tarkasteleminen positiivisesti sekä realistisesti, kyky säädellä omia tunteita, rajojen asettaminen ja kiitollisuus.
Ajatukset voivat tuntua sekavilta ja synkiltä. On vaikea tehdä päätöksiä tai ratkaista ongelmia. Tulevaisuus pelottaa tai ahdistaa. Menneisyyden kokemukset saattavat tuntua todella vaikeilta ja vievät voimat arjesta. Ihmissuhteisiin tulee ongelmia. Olo on koko ajan vihainen, surullinen tai pelokas, eikä negatiivisista tunteista pääse irti.
Aina omat keinot eivät riitä. Silloin etsi tukea itsellesi ammattilaiselta, joka auttaa sinua löytämään voimavaroja ja työkaluja, miten käsitellä ongelmia. Ammattilaisen tai luotettavan ihmisen apu auttaa sinua eteenpäin nopeammin kuin yksin ongelman kanssa oleminen. Ammattilaisen tai muun ulkopuolisen luotettavan ihmisen apu on myös tärkeää, koska he antavat sinulle aikansa ja tukensa ilman mitään odotuksia tai tuomitsemista. Joskus haastava tilanne kuormittaa paljon myös puolisoa tai muita läheisiä ihmisiä, ja he eivät pysty auttamaan sinua niin paljon kuin tarvitsisit tukea.
Vaikka mielen hyvinvoinnin haasteet voivat tuntua pelottavilta, haastava tilanne ja kuormitus ei tarkoita, että ihminen olisi heikko tai sairas. Haasteet ja koettelemukset ovat osa elämää.
Myös muslimi ja uskonnollinen ihminen voi olla masentunut, ahdistunut, vihainen, surullinen, toivoton. Mielenterveyden haaste ei tarkoita, että olisi huono muslimi. Sielun hyvinvointi on eri asia kuin mielen hyvinvointi. Myös profeetat ja kaikki ihmiset tunsivat surua, vihaa, ahdistusta ja jopa masennusta. Kaikki ovat kokeneet omat koettelemuksensa, eikä se tehnyt heistä huonoja.
Ihmisen mielen, sielun ja kehon hyvinvoinnin välillä on yhteys ja jokaisen alueen hyvinvointi tukee toista. Kun mieli on maassa, keho usein tuntuu väsyneeltä tai tulee kipeäksi. Jos keho on kipeä, ei jaksa tehdä asioita, joista saa voimaa. Joskus huomaat, että sinun kehosi on vain väsynyt, kireä tai kipeä. Jos tunnistat kehossasi vaikean olon, voit miettiä oletko huolestunut tai ahdistunut joistakin asioista, toistuuko sinulla samat hankalat ajatukset monta kertaa päivässä, tuleeko ihmissuhteistasi paha olo? Sen jälkeen voit ymmärtää, että kehosi yrittää kertoa sinulle, että mielesi tarvitsee huolenpitoa.
On tärkeä tietää, että apua ja ymmärrystä on saatavilla, kun sitä tarvitsee. Ei tarvitse olla yksin. Ei tarvitse hävetä pyytää apua ja tukea ja ottaa niitä vastaan. Se on vahvuutta ja rohkeutta.
Alla olevista videosta saat tietoa mm. seuraavista asioista: mitä mielenterveydellä tarkoitetaan, mitä voi itse tehdä oman vointinsa parantamiseksi, miten ottaa asia puheeksi ja hakea tukea. Paljon lisää tietoa, videoita ja erilaisia harjoituksia Mielenterveysseurojen sivuilla mm. somaliksi ja arabiaksi.