Hyppää sisältöön

Rukoilu

Islamin uskossa rukous on yksi tärkeimmistä peruspilareista. Muslimeita on määrätty rukoilemaan viisi kertaa päivässä, ja rukousajat määräytyvät auringon asennon mukaan. Jokainen muslimi valitsee henkilökohtaisesti noudattaako tätä sääntöä vai ei. Rukous itsessään on palvonnanteko Jumalalle. Rukouksen kautta muslimit muistavat Luojaansa, ilmaisevat rakkautta, arvostusta ja kiitollisuutta Häntä kohtaan. Monille rukous on myös aikaa omalle mielenrauhalle ja hetki päästä pois tämän maailman huolista.  

Ennen rukouksen suorittamista tehdään wudu-niminen puhdistautuminen, johon kuuluu kasvojen, käsien sekä jalkojen puhdistamista vedellä. Tämän kautta valmistaudutaan rukoukseen, sillä ilman wudua rukous ei ole hyväksytty. Jos vettä ei ole saatavilla, on vaihtoehtoisia tapoja suorittaa se. 

Rukoussuunta on aina Mekan suunta, nykypäivänä se on helppoa löytää erilaisten sovellusten kautta, joissa on siihen tarkoitettu kompassi. Rukoukseen kuuluu erilaisia liikesarjoja sekä mm. Koraanin resitointia, Jumalan ylistämistä ja syntien anteeksipyytämistä. Kaikki rukoukset eivät ole samanpituisia, vaan se riippuu sitä mitä rukousta olet suorittamassa. Lisäksi on mahdollista rukoilla erilaisia vapaaehtoisia rukouksia, joista voi saada lisää hyviä tekoja itselleen, nämä ovat jokaisen ihmisen omia henkilökohtaisia valintoja. Moskeijoissa järjestetään yhteisrukouksia viisi kertaa päivässä, joihin haluavat voivat osallistua.  

Muslimeiden pyhä päivä on perjantai, jolloin useat muslimit menevät moskeijaan kuuntelemaan uskonnollista saarnaa ja lopuksi on yhteisrukous. Rukous tuo myös yhtenäisyyden tunnetta, sillä kaikki ovat yhdessä palvomassa samaa Jumalaa yhteisellä tavalla.