Hyppää sisältöön

Ramadan ja Eid

Ramadan on Islamin uskonnon pyhin kuukausi. Monelle se on tuttu siitä, että muslimit eivät silloin syö. Ramadan on kuitenkin merkitykseltään paljon suurempi kuin syömättömyys. Ramadan on hyvien tekojen kuukausi, johon lukeutuu paljon hyväntekeväisyyttä. Ramadan on määrätty kaikille terveille muslimeille, jotka ovat saavuttaneet puberteetin. Lasten, sairaiden, raskaana olevien/imettävien naisten, kuukautisten aikana tai matkustaessa ei ole pakollista tai sallittua paastota.  

Ramadanina ollaan ilman ravintoa, eli ruokaa sekä vettä aamunsarastuksesta auringonlaskuun. Paasto useimmiten rikotaan taateleilla, jotta verensokeri saadaan nopeasti tasattua. Paaston rikkomista kutsutaan nimellä iftaar/iftar. Jokaisessa maassa on erilaisia Ramadaniin liittyviä ruokatraditioita ja perheen merkitys on vahvasti läsnä tänä kuukautena.  

Kesäaikaan Ramadanin paastopäivät ovat Suomessa todella pitkiä, mutta talvella lyhyitä, sillä paastopäivät menevät auringon mukaan. Ramadan aikaistuu vuosittain 10-12 päivää, sillä Islamilaisessa kalenterissa kuukaudet määräytyvät kuunkierron mukaan. Ramadan kestää 29-30 päivää ja tämä määräytyy uuden kuun havainnoinnin mukaan.  

Ramadanin aikana on tarkoitus puhdistaa itseään synneistä, pyytää anteeksiantoa Jumalalta ja tehdä mahdollisimman paljon hyviä tekoja sekä ylimääräisiä rukouksia. Huolehditaan siitä, että omasta suusta ei tule rumia puheita, eikä tehdä vääryyttä muita ihmisiä kohtaan. Ramadanina pääsee myös ymmärtämään, millä tavoin syömättömyys vaikuttaa omaan kehoon ja mieleen sekä ymmärtää, mitä haasteita nälkää näkevät kokevat ja tätä myötä arvostaa enemmän oman elämän siunauksia.  

Ramadania kutsutaan myös Koraanin kuukaudeksi, sillä silloin ensimmäiset jakeet Koraanista ilmestyivät ja täten kaytetään paljon aikaa sen lukemiseen koko Ramadanin ajan. 

Ramadanina moskeijassa järjestetään ylimääräisiä yhteisrukouksia joka ilta ja näin koetaan myös yhteisöllisyyttä muslimeiden kesken.  Hyväntekeväisyys on vahvasti läsnä koko Ramadanin ajan, rahallisia lahjoituksia lähetetään nälkää näkeville ihmisille, annetaan esimerkiksi naapureille omasta ruuasta osa, autetaan erilaisin tavoin hädässä olevia. Ramadanin 10 viimeistä päivää ovat erityisen siunattuja ja tällöin tehdään hyviä tekoja mahdollisimman paljon.  

Ramadanin lopuksi vietetään Id al-fitr juhlaa, joka tunnetaan myös pelkästään nimellä Id tai Eid. Idin aikana koko perhe juhlii Ramadanin loppua, päivä alkaa yhteisellä rukouksella isommassa hallissa tai moskeijassa ja siihen lukeutuu uudet vaatteet, lahjoja ja hyvää ruokaa. Ennen Idiä tulee myös maksaa hyväntekeväisyyteen tietty summa, jolla tarjotaan Idinä ruokaa köyhille. 

Suomen nuoret muslimit ovat laatineet hyvän Ramadan-oppaan ei-muslimeille.