Hyppää sisältöön

Rasismin vaikutukset

Rasismin ja syrjinnän kokemukset vaikuttavat ihmiseen monin tavoin. Kuulumattomuuden ja osattomuuden tunnetta, näköalattomuutta, stressiä, ahdistusta ja masennusta. Psyykkinen oireilu vaikuttaa myös läheisiin, mutta apua ei välttämättä osata ja ymmärretä hakea. Rasismin vaikutuksia olisi jokaisen hyvä pysähtyä pohtimaan, sillä yksilöön kohdistuvat vaikutukset, kuten syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat, vaikuttavat myös koko yhteiskuntaan mm. rikollisuuden, kustannusten ja yleisen turvattomuuden kasvuna.  

THL:n Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille – tietoa, taitoa, tunnetta osassa 3 psykologi, psykoterapeutti Ferdinand Garoff käsittelee syrjinnän ja rasismin psykologisia vaikutuksia. 

Maailman kuvalehden artikkelissa terapeutti Michaela Moua kertoo rasismikokemusten voivan aiheuttaa yhtä vakavia traumoja kuin sotakokemukset. Suomesta kuitenkin toistaiseksi puuttuu erityisosaamista nimenomaan rasismikokemuksien vaikutuksesta mielenterveyteen. Liian usein asiakas kohtaa terapiassa joko vähättelyä tai kauhistelua, ja joutuu kokemuksistaan kertoessaan samalla lohduttamaan tai opettamaan terapeuttia. 

Syrjintä myös vaikeuttaa kotoutumista, sekä vähentää luottamusta viranomaisiin ja valtaväestöön. Lisätietoja:  https://kotoutuminen.fi/syrjinnan-yleisyys