Hyppää sisältöön

Islamofobia

Islamofobia eli islamkammo on islamiin ja islaminuskoisiin kohdistuvaa vihamielisyyttä, pelkoa ja ennakkoluuloisuutta. Islamofobiaan liittyy tietämättömyyttä islamista sekä yleistämistä jonkin tapahtuman tai ryhmittymän perusteella. Islaminuskoa ja näin ollen yleistäen kaikkia muslimeja saatetaan pitää taantumuksellisina ja väkivaltaisina, ja tätä perustellaan länsimaissa tapahtuneilla terrori-iskuilla ja Afganistania hallitsevilla Talibaneilla. Samalla tavalla ei kuitenkaan yleistetä kaikkia kristittyjä, kun jokin äärikristittyjen liike toimii väkivaltaisesti tai esittää taantumuksellisia mielipiteitä. Muslimitkaan eivät ole homogeeninen ryhmä. 

Suomessa asuvalle muslimille islamofobia näyttäytyy mm. halveksuvina katseina, verbaaleina solvauksina, uhkailuina ja yleisesti ulkopuoliseksi jättämisenä. Koulu- tai työympäristössä ei oteta samalla tavalla yhteisön jäseneksi ja oma tila ja olemassaolo pitää “ansaita” osoittamalla olevansa jotain muuta kuin ennakkoluulot. Jatkuvien ennakkoluulojen kohteena oleminen ja näiden ennakkoluulojen purkaminen on stressaavaa ja kuormittavaa.  

Haasta omia ennakkoluulojasi. Mitä oikeasti tiedät islamista? Mitä aidosti voit päätellä ihmisestä pelkästään uskonnon perusteella? Perustuuko käsityksesi oletukseen vai tietoon? Miksi toisen ihmisen vakaumus ja siihen liittyvät tavat (esim. rukoilu, pukeutuminen, paasto) tekevät olosi epämukavaksi?