Uskontosensitiivisyys
Muslimeja on maailmassa noin 1,6 miljardia ja kristittyjä noin 2,4 miljardia. Ei siis voida yksiselitteisesti sanoa, että “muslimi on tällainen ja kristitty tuollainen”. Tämän vuoksi tulisi välttää tekemästä minkäänlaisia olettamuksia ihmisestä tämän vakaumuksen perusteella. Ei kuitenkaan pidä sivuuttaa uskon merkitystä ihmisen henkilökohtaisessa elämässä.
Turvallinen tila. Turvallisemman tilan periaatteisiin kuuluu yleensä kunnioitus, syrjimättömyys ja koskemattomuus. Turvallisempi tila on sellainen, missä jokainen saa olla oma itsensä. Usein määritellään erikseen, että tila on fyysisesti ja henkisesti turvallinen. Entä huomioidaanko hengellinen turvallisuus? Luo asiakkaalle turvallinen tila puhua uskonnosta esimerkiksi kysymällä positiivisen kautta jotain uskontoon liittyvää, kuten “Antaako hengellisyys / uskonto / vakaumus sinulle ja perheellesi voimavaroja arkeen?” Voit myös huomioida muslimien juhlapäivät kysymällä esim. “Juhlistatteko tulevaa Eidiä jotenkin?”
Kysy – älä oleta. Muista kuitenkin olla sensitiivinen kysymyksissäsi ja vältä asenteellisia kysymyksiä. Asiakkaan tehtävä ei myöskään ole opettaa, mutta hän voi (mikäli haluaa ja kokee olonsa turvalliseksi) kertoa uskonnon ja uskon merkityksestä hänelle henkilökohtaisesti.
Ota selvää. Monesta islaminuskoon liittyvästä aiheesta on saatavilla tietoa. Olemme keränneet tälle sivustolle tiivistetysti joitain yleisimpiä asioita ja kysymyksiä, joita olemme hankkeen aikana kohdanneet. Tämän lisäksi olemme koonneet linkkejä olemassa oleville sivustoille, mikäli haluat tietää ja oppia lisää.