Kuuluuko maahanmuuttajataustaisten nuorten ääni päätöksenteossa? Miten nuorista ja nuoriin liittyvistä ilmiöistä puhutaan mediassa? Millaisia sanoja nuorista ja ilmiöistä käytetään? Näitä asioita pohdimme yhdessä Hadiya-kumppanuusverkoston* kanssa ja totesimme, että me haluamme, että nuorten ääni kuuluu. Laadimme ehdokkaille kuusi teesiä, joissa haastamme eduskuntavaaliehdokkaat pohtimaan omaa toimintaansa ja vastuutaan päättäjinä.
Tulevaisuuden päättäjät eli lapset ja nuoret oireilevat. Hinta tulee olemaan valtava. Miten Sinä aiot päättäjänä tukea lasten ja nuorten hyvinvointia?
Nuori, joka tulee torjutuksi liian monta kertaa, etsii hyväksyntää kadulta. Miten Sinä aiot päättäjänä edistää nuorten osallisuutta yhteiskunnassa?
Kukaan ei synny rikolliseksi. Nuoren oireilu on aina hätähuuto. Miten Sinä aiot päättäjänä auttaa näitä nuoria?
Jos joku tekee rikoksen, niin kaikkia nuoria ei pidä leimata sen perusteella. Jokainen on yksilö. Miten Sinä päättäjänä aiot varmistaa, että tällaista yleistämistä ei suvaita Suomessa?
Sanat ja sävyt ovat valtaa. Millä tavalla Sinä päättäjänä puhut nuorista ja heidän kohtaamistaan haasteista?
Media luo mielikuvia. Miten Sinä päättäjänä aiot edistää sitä, että mediasisällöt perustuvat tutkittuihin faktoihin, käsitteet ovat loukkaamattomia ja kuvasto moninaista?
Koko kirjeen eduskuntavaaliehdokkaille pääset lukemaan täältä.
*Hadiya-kumppanuusverkostossa on mukana sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, jotka toimivat nuorten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin edistämiseksi.